Geschiedenis

Stichting Jonathan draagt actief uit dat kinderen en jongvolwassen met een verstandelijke beperking thuishoren in de gemeenschap én dat zij recht hebben op een veilige plaats binnen die gemeenschap. Door middel van intensieve huisbezoeken bieden geschoolde medewerkers van het CBR-project familie/verzorgers, begeleiding bij de zorg voor ernstig gehandicapte kinderen. Er zijn eigen medewerkers getraind, die op de fiets de huisbezoeken afleggen.

Naast huisbezoeken bleek dat er grote behoefte was aan dagopvang. Al in 1990 konden twee kleine dagverblijven in gebruik worden genomen in de wijken Chipulukusu in Ndola en Mikomfwa in Luanshya. Omdat de dagcentra midden in de wijken stonden, werden de kinderen en jongvolwassenen meer gezien en werd zichtbaar, dat ook zij mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen.In de loop der jaren werden meerdere dagcentra geopend.

We zijn een nieuwe weg ingeslagen na problemen die wij ondervonden met het bisdom in Zambia. De huidige bisschop heeft alle projecten ’tijdelijk’ op non actief gesteld zonder overleg met ons. Het vertrouwen in een verdere samenwerking is verloren nadat hij alle medewerkers ontslagen heeft en er geen enkel respons kwam op onze vragen over het waarom. Alle locaties waar onze projecten liepen zijn gesloten en er is geen enkele activiteit meer te bespeuren. Het bestuur vindt dit een treurige ontwikkeling maar is er trots op dat deze projecten 25 jaar stand hebben gehouden. In het laatste kwartaal van 2016 is de stichting samen met de zusters van Sint Jan Baptist onder de bezielende leiding van Sr. Florence, gestart met een geheel nieuw project. Over deze 2-jaar durende pilot met epilepsiepatiënten kunt u meer lezen op “Wat doen wij met uw centen”

CBR-projecten

De definitie van CBR

Alle projecten waarin de stichting actief heeft ondersteund kunt u zien in de rubriek archief Nieuwsbrieven. daarin wordt verslag gedaan met foto’s over al onze projecten die wij steunen. Lees meer hierover op de pagina “Wat doen wij met uw centen“.