Zambia

Zambiaanse vlag
Zambiaanse vlag

Victoria Falls, Zambia

Zambia, officiële naam ‘Republic of Zambia’ heette tot de onafhankelijkheid in 1964 Noord-Rhodesië. Zambia is een niet aan zee grenzend land, gelegen in zuid-centraal Afrika. De omringende landen zijn Mozambique, Malawi, Tanzania, Democratische Republiek Congo, Angola, Namibië, Botswana en Zimbabwe. Het land heeft een oppervlakte van 752.612 km² (18 keer zo groot als Nederland) en er wonen (schatting 2023) 20.158.000 mensen, waarvan bijna de helft jonger is dan 15 jaar.

Zambia is een zeer geürbaniseerd land, ongeveer (2018) 43.5% woont in de steden Lusaka, Kitwe, Ndola, Mufulira en Livingstone en (2018) 56.5% op het platteland. Engels is de officiële voertaal maar er worden ook veel lokale talen gesproken. Er zijn zeven officiële lokale talen: Bemba, Nyanja, Lozi, Tonga, Luvale, Lunda en Kaonde. Zambia is overwegend een christelijk land, hoewel slechts weinigen alle aspecten van de traditionele overtuigingen volledig hebben losgelaten. Driekwart van de Zambianen identificeert zich als protestant, terwijl rooms-katholieken een vijfde van de bevolking uitmaken. Daarnaast zijn er kleine gemeenschappen die Hindoestaans of Islamitisch zijn. Zambia heeft sinds 1991 een meer partijen stelsel met één wetgevend parlement; het staatshoofd en de regeringsleider is de president. In augustus 2021 beleefde Zambia de derde vreedzame machtswisseling. Oppositiekandidaat Hakainde Hichilema (United Party for National Development, UPND) won de presidentsverkiezingen en is sindsdien president van het land

Copperbelt districten
Copperbelt districten

Ipafu

Ipafu, waar het Integrated Epilepsy project actief is, ligt in het district Chingola in de Copperbelt provincie. Het ligt ongeveer 30 km ten noordwesten van de stad Chingola, niet ver van de grens met DR Congo. Het district heeft een oppervlakte van 1690 km2 (provincie Limburg is 2209 km2).