Over ons

Ons CBR-project

CBR staat voor Community Based Rehabilitation. Dit is een methode waarbij zorg voor en ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking verleend wordt in en door de gemeenschap. De CBR-gedachte heeft zich sinds 1990 verspreid over de hele provincie Copperbelt.

Zuster Susan is door haar congregatie gevraagd op te treden als projectleidster van het project, dat door sr. Florence is gestart. Dit project wordt uitgevoerd door het Districtsgezondheidscentrum in de regio Ipafu. Aan Stichting Jonathan is gevraagd dit project financieel te ondersteunen. De stichting is akkoord  gegaan omdat ook hier gewerkt wordt aan de ‘community based’ integratie in de samenleving van kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en met epilepsie. Over dit project kunt u meer lezen op de pagina “Wat doen wij met uw centen“.

donatie

Het Ontstaan

Stichting Jonathan is opgericht in 1989 door Jet Vinken en Han Aalders, enthousiaste mensen die in Limburg werkzaam waren in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij brachten in Zambia een bezoek aan hun oud-collega, Nel Coumans,  †2019, voormalige directeur van Stichting Welzijnszorg Oostelijk Zuid-Limburg, een voorloper van de huidige Stichting Radar. Na haar pensionering deed Nel Coumans in Zambia onderzoek naar de zorg van kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Dit op verzoek van bisschop Dennis de Jong,  van Ndola.

Zowel Nel Coumans als haar bezoek, Jet Vinken en Han Aalders, raakten onder de indruk van de enorme noden. Het onderzoek bracht aan het licht, dat er voor kinderen en jongvolwassenen met een (ernstige) verstandelijke beperking helemaal geen voorzieningen waren. Een aantal van hen werd verborgen gehouden in hun hut. Vaak geloofden de mensen dat de handicap een straf was of het werk van boze geesten.

schilderij Jonathan
schilderij van Jonathan met zijn trommel

Na thuiskomst maakten zij collega’s, vrienden en familie deelgenoot van hun enerverende ervaringen. Dit leidde tot de oprichting van Stichting Jonathan. De stichting is vernoemd naar Jonathan, de eerste Afrikaanse jongen met een verstandelijke beperking, die zij in Zambia ontmoetten.